Szektások vs. hitetlenek
2018. április 03. írta: teema

Szektások vs. hitetlenek

A szektások

Múltkoriban leltem ezt a régebbi, de még ma is nagyon aktuális szösszenetet:

Nem tudom szó nélkül hagyni.

 "A szekta szó hogy a gyengébbek is megértsék,külvilágtól elzárkózott emberi csoport."

Erről nekem egyből az jutott eszembe, hogy még régebben olvastam valahol valami vitát, aminek az volt a lényege, hogy idővel változnak a szavak jelentései. Pl.: süti, zsír, király, sirály, csúcs... Hozakodott már elő valaki azzal, hogy: gyengébbek kedvéért a király szó, koronás főt jelent, a süti a sütemény rövidítése, a zsír lehet étkezési vagy testzsír, de olyat nem jelentenek, hogy valami: szuper, menő, klassz, stb...?

Az is fontos, hogy mindenkinek megvan a maga véleménye, elképzelése dolgokról (ami nem feltétlenül rossz akaratban gyökerezik!). Én például gyerekként azt hittem, hogy a szektások állatokat áldoznak, vért isznak, woodooznak, mindenféle ördögi jeleket rajzolnak, amikkel varázsolnak, bűbájolnak, stb.
Később változott a bennem élő kép. Úgy gondoltam, a világtól fizikailag, a lehető legteljesebben elhatárolt, vallással kapcsolatos közösség. Mint mondjuk az amsihok. Vagy olyanok, mint akik A kolónia c. filmben vannak: teljesen, falakkal, kerítésekkel, csapdákkal elzárva a külvilágtól.
Aztán találkoztam Jehova tanúival és rá kellett döbbennem, a "világtól" nem csak fizikailag lehet elzárni az embert.

Nem kellenek falak, szögesdrótok, csapdák. Elég, ha "elzárjuk" az egyén elméjét.

Jehova tanúinál ez gyönyörűen tapasztalható: már maga a JT féle tolvaj/virágnyelvben is felfedezhető, mikor pl. azt mondják azokra, akik nem Jehova tanúi, hogy: "világiak". Ergo ők (JT), nem világiak, vagyis: a világtól elzárkózott emberi csoport.
A Wikipédia említi: "...elutasítják a rajtuk kívül álló vagy tőlük különböző gondolkodást, nézeteket." "...az egyház vezetője azt mondja, hogy mindenkinek az ő tanításait kell követnie, és a tagoknak más tanításra nincs szükségük, illetve az üdvözülést csak az adott egyház tanításai jelenthetik az emberek számára." Jehova tanúi szervezetére ezek is teljesen igazak. Lásd a képen is a válaszadónál: "..egy és csakis egy igaz vallást fogad el!Aki ezt a vallást követi,az részesülhet megmentésben." Emellett más tanítást nem engednek a tagoknak, se "világit", se más vallásét, nézetét.
Wikin továbbá: "1993 tavaszán Magyar Köztársaság Országgyűlése destruktív szektának nyilvánította a Jehova tanúit, aminek következtében megvonták a szervezettől a költségvetési támogatást."

"A Jehova Tanuk csupán a bibliában leírtak szerint szeretnének élni,illetve cselekedni!"

Meglehet, hogy szeretnének, de mivel nincs Biblia ismeretük... Erről bővebben már írtam itt: Biblia tanulmányozás-e az a "bibliatanulmányozás" 

"Boldogok vagytok,amikor gyaláznak és üldöznek benneteket,és hazug módon mindenféle gonoszságot mondanak ellenetek énértem", illetve "Gyűlölet célpontjai lesztek minden ember előtt az én nevem miatt.De aki mindvégig kitart,az részesül megmentésben." 

Régóta figyelem már, hogy a szervezet hogyan manipulálja a tagokat. Ilyen és ehhez hasonló, Bibliából kiragadott idézetekkel azt próbálják beadni a tagoknak, hogy őket a hitük miatt üldözik, de nyugi, ezzel nincsen semmi gond, hiszen meg van rég írva a Bibliában, hogy így lesz. Ezt máskor majd kifejtem hosszabban, most röviden csak annyit: Jehova tanúit senki nem üldözi a hitéért. Gyakorlatilag mindenki le****ja a hitüket. Ezért van az, hogy ajtóról ajtóra járva és egyéb módokon próbálnak "érdeklődőt" levadászni a szervezet számára.

Azt is érdemes azért észben tartani, hogy a fenti Biblia idézetet nagyon sok vallás, hit, elképzelés követőire rá lehet húzni. Az "üldözés", bizalmatlanság természetes dolog. Ez általában tapasztalat, ismeret, tudás híján félelemből fakad, de az is előfordul, hogy valakivel/valamivel rossz tapasztalatunk van és ezért következik be.

"Nem hinném hogy más vallást is ennyire szidnak!"

Itt egy az egyben az jutott eszembe, ami a második képen látható válaszadónak: ez nem hit kérdése.
Másrészt, aki nem hiszi, járjon utána!
Egyébként épp a napokban olvastam egy nagyon jó megközelítést, ami eddig még nekem sem jutott eszembe. Minden új keletű vallás bepróbálkozik ezzel "a hitünk miatt üldöznek" szöveggel. Azt viszont nem akarják észre venni, hogy valójában a nagy, ősi egyház(ak) vannak leginkább, főként az új keletűek által támadva. Jehova tanúi is előszeretettel példálóznak a katolikusokkal. Ami nekem azért sem szimpatikus, mert a Bibliában az van, hogy úgy cselekedj felebarátoddal, ahogy szeretnéd, hogy veled cselekedjenek. Meg hogy: az vesse rá az első követ...
De nekem ez a "népszerűtlenségi verseny", amibe a szervezet hajszolja a követőit sem tetszik. Egyébként erre is céloz a Biblia: Ha pedig valakinek tetszik versengeni, nekünk olyan szokásunk nincsen, sem az Isten gyülekezeteinek.  Szóval jól írta a válaszoló, JT-i a Biblia szerint szeretnének élni, cselekedni...

Olvastam még egy jópofa dolgot egy másik helyen: "Nekünk tanúknak is van "értelmező" szótárunk, ott részletesen olvashatsz arról, mi a "szekta""
Rá a válasz: "Az "Őrtorony Társaság"félreértelmező szótára csapnivalóan hamis.Elképesztett! 
Nem értem,hogy egy magára valamennyire adó vallásközösség hogyan adhat ki ilyen önmagát lejárató szemetet!"
Én ezen olyat nevettem! XD
Ugyanakkor ahogy mondják, a másik szemem meg sír, mert látom, hogy aki próbálta ajánlani az "Őrtorony szemetet", az szegény tényleg abban a hitben él, és ajánlotta azt, hogy ő van a jó helyen és az a helyes, amit ő "ismer", képvisel. Engem az ilyenek nagyon felháborítanak. Mikor egy szervezet más tapasztalatlanságára, tudatlanságára, naivságára, jóhiszeműségére építkezik.

Szóval akárhogy is nézem, Jehova tanúi szervezete valóban egy szekta. Hiszen a tagokat szellemileg bebörtönzi, nem hagyja őket önállóan gondolkodni, kérdéseket feltenni. A (be)tanításuk tömény agymosás (lásd, korábbi bejegyzések). Nem iskolázhatják magukat kedvük szerint, hiszen a tagoknak más tanításra nincs szükségük és minden idejük és erejük a szervezetre kell fordítaniuk. Ők persze azt mondják, Jehovát szolgálod, de valójában a szervezet összemossa magát Istennel, így a tagok valójában a szervezetet szolgálják. Ebből következik, hogy amit a szervezet vezetői diktálnak, az szent és sérthetetlen, a parancsokat szó nélkül végre kell hajtani. Többször is hangoztatták már, hogy ha valami ésszerűtlenségnek is tűnik a szervezet részéről, akkor sem szabad kételkedni bennük. Magukat mindenkinél különbnek tartva elhatárolódnak a "világiaktól". Külön (tolvaj)nyelvezetük van (lásd: világiak, kecskeszerű egyén, hitetlenek, Jehova tanúi nem hazudnak, csupán túlbuzgóak, bezzeg mindenki más hazudik, stb...). Csak és kizárólag az övék az egyetlen igaz vallás (ez régen szlogenjük is volt, ma már talán nem merik annyira hangoztatni) és csak akkor menekülhetsz meg te és szeretteid, ha csatlakozol hozzájuk. És még lehetne sorolni, de akinek ennyi nem elég... annak nem is tudom mit lehetne még mondani.

A hitetlenek

Kifejezetten érdekesnek találom a tényt, hogy a Biblia többször figyelmeztet: úgy bánj a másikkal, ahogy szeretnéd, hogy veled bánjanak. (Mondjuk ehhez nem kell Biblia. Tök logikus dolog kellene legyen egy olyan "fejlett" lénynek, mint az ember. Szerintem legalábbis.) Jehova tanúi szervezete pedig, állításuk szerint, a Biblián alapszik. Szóval könyörgöm, magyarázza már el nekem valaki, miért kell folyton a másikra ujjal mutogatni? Meg megbélyegezni másokat? Most komolyan! És persze ha aztán velük teszi ezt valaki, egyből jön a, "minket a hitünk miatt üldöznek" süketelés. :s

Emlékszem, mikor mi belekeveredtünk ebbe a "szervezetbe", begyűjtöttem mindenféle könyvet, mert hogy "ingyen van" (aha, valójában bőven kifizettették velünk), meg olyan szépek voltak. Színesek meg minden. Ebből is látszik, milyen könnyű elvakítani egy tudatlan, naiv gyermeket... Olvasni ellenben nem volt kedvem őket. De rémlik, hogy volt egy olyan könyv is vagy füzetke, ami a világ összes, vagy legalábbis nagyon sok vallásáról szólt. Mindegyiket bemutatta. Még egyszer mondom, nem olvastam, de gondolom az volt a lényege, hogy a világ összes vallása kuka és JT az egyetlen igaz vallás. Merthogy, ennek ez a hibája, az abban rossz, amaz meg teli van pedofilokkal (aha, csak nem annyira, mint JT) stb. Szóval ment a másik szemében a szálkát show. Ahogy az összes többi kiadványukban, egyébként. Szóval ez ... miért?

A másik meg ez a krónikus megkülönböztetés, megbélyegzés. Világiak, kecskeszerű egyén, hitetlenek! De persze őket meg ne szektázzuk le, hiába illik rájuk, ők viszont nyugodt szívvel lehitetlenezik azokat, akik elhagyják Jehova tanúi szervezetét. (Ebből is látszik, hogy a szervezet Istennek adja ki magát.)  Nos, ha megnézzük, mit jelent a hitetlen szó, sok mindent találunk rá magyarázatnak, de sehol nem fogunk olyat találni, hogy: olyan személy, aki elhagyta Jehova tanúi szervezetét.
Max a tanúk féle "értelmező" szótárban. :s

Szóval ha nekik rosszul esik, ha leszektázzák, megbélyegzik őket, akkor ők miért teszik ugyanezt másokkal?

Olvasok épp egy könyvet, abban is mit látok? Hitetlen, hitetlen, hitetlen! Akkor esett le, hogy rémlik, régen a törököknek, aki nem az ő vallásukat követte, mindenki hitetlen volt.
Pl.:
"- Tudod-e, hogy ezeken a szekereken kiknek a holmija van?
- Egynéhány hordóról, ágybeliről tudom. Szedték ezt, uram, mindenütt ezek a rablók.
Dobó a törökhöz fordult:
- Jumurdzsák, beszélj!
- Szedtük, ahol Allah engedte szednünk. Ami a hitetleneké, az a miénk. Ahol találjuk, ott kapjuk."

"Ami a hitetleneké, az a miénk." Ez is annyira Jehova tanús különben. Sokan álmodoznak arról a szántóföldi szolgálatban megkeseredetten, hogy beköltöznek majd ennek vagy annak a házába Armageddon után, csak mert az nem akart beállni közéjük. Vagy itt egy másik hasonlóság:

"...Allah... prófétánk, Mohamed... bátorítsd meg a szívünket... Terjeszd ki győzhetetlen karjaidat... Dugd be tüzet okádó szereiknek torkát... Változtasd ebekké a hitetlen eszteleneket, hogy egymást mardossák halálra... Küldj forgószelet földjükre, hogy szemük elteljen porral, s földhöz veressenek... Törd össze lábuknak csontját, hogy előttünk meg ne állhassanak... Szégyenítsd meg őket, dicsőséges prófétánk, hogy fölöttük tündökölhessünk, és a te országod örökké virágozzon!" 

Vagy:

"- Aztán látod, fiam, ha megtérítjük ezt a gonosz hitetlent, örömet szerzünk vele a padisahnak." 

Most különben írhatnám azt én is, hogy "gyengébbek kedvéért", de nem írom, csak annyit mondok, még aktív Jehova tanúi kedvéért: a szervezet nem véletlen nem akarja, hogy ne beszéljetek a volt tanúkkal (ez a helyes megnevezés, nem pedig az, hogy hitetlenek!). Hiszen ha megtennétek, sok minden kiderülne a szervezetről, ami miatt az értelmesebbje rövid úton "hitetlenné" válna.
Utána lehet különben nézni. Nem mindenki, aki azt mondja: Jehovás szektás voltam, hitetlen. A legtöbbjük továbbra is hisz Istenben, sőt, azzal, hogy elhagy egy ilyen hamis "vallást", csak még inkább bizonyságot tesz afelől, hogy ő valóban Istent választja. Nem pedig egy emberi szervezet szolgálatát.
Persze az is teljesen érthető, hogy ha valaki "megégeti" magát egy ilyen szektával, az bizalmatlanná válik a többi vallással kapcsolatban is vagy akár ateistává válik. Erről is ír a Biblia: "Jaj néktek képmutató írástudók és farizeusok! mert megkerülitek a tengert és a földet, hogy egy pogányt zsidóvá tegyetek; és ha azzá lett, a gyehenna fiává teszitek őt, kétszerte inkább magatoknál.Mindezekkel nem azt akarom mondani, hogy csak és kizárólag Jehova tanúi szervezete szekta. Mi csak ebbe a "vallási" szervezetbe keveredtünk bele (azóta már kinn vagyunk), ezért emlegetem őket és nem pl. a Hit gyülekezetet vagy másokat. Szóval attól, hogy másokat nem emlegetek, még simán lehetnek szekták. Tegyünk hát úgy, ahogy Jehova tanúi szervezete tanácsolta még réges-régen, amikor még azt remélték, hogy az 1975-ös eljöveteli Armageddon jóslatuk végre már csak bejön és soha nem éri meg senki az internet korát: "Nemcsak azt kell megvizsgálnunk, amit személy szerint mi hiszünk, hanem azt is, amit az a vallásszervezet tanít, amellyel kapcsolatban vagyunk. Ha szeretjük az igazságot, akkor semmit nem kell félnünk az ilyen vizsgálattól." - Az igazság, mely örök élethez vezet, (WTBTS, 1968) 2. fejezet 5. bek. 

Ajánló:
Szektás oldalakt ha nem muszáj, biztos nem ajánlok, hitetlen volt/ex tanús oldalakra (oldalt keressétek őket a BLOGLINKEK alatt) és hitetlen témakörre viszont itt lelhet az arra éhező:
Jehova tanúi blog - hitetlenek 

A bejegyzés trackback címe:

https://teema.blog.hu/api/trackback/id/tr2213778690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása