Érdemes (el)gondolkodni
2018. december 06. írta: teema

Érdemes (el)gondolkodni

Vannak dolgok, amik elsőre nagyon jól hangzanak. Vannak emberek, akik megelégszenek a nagyon jól hangzó dolgokkal. Vannak emberek, akiknek nem elég, ha valami jól hangzik.

Biztosan sokan találkoztak már a következő szöveggel:
Egy házaspárról van szó, a férj asztmás, a feleség tuberkolózisban szenved, négy gyermekük van: az első vak, a második siket, a harmadik halva született, a negyedik pedig örökölte apja betegségét. Az asszony újra gyermeket vár. Tanácsolnád neki az abortuszt?

Amennyiben a válasz igen, egyből jön a frappánsnak tűnő válasz: eme válaszoddal megakadályoztad volna, hogy a világra jöjjön Ludwig van Beethoven, aki egyike a világ legnagyobb zenei tehetségeinek.

Ez aztán az ütős válasz!

Legalábbis látszólag. Nem néztem utána, hogy ez a kis történet valóban igaz-e, valóban ilyen körülmények között látta-e meg a kis Beethoven a napvilágot. Mert nincsen rá szükség. Ugyanis ha az ember vesz egy leheletnyi fáradtságot és tovább gondolja a dolgot, hamar rájön: ha annak idején Beethovent elveteti az anyukája, akkor Beethoven nem születik meg. Ha nem születik meg, nem muzsikált volna. Ha nem muzsikált volna, nem is tudnánk róla. Ha nem tudnánk róla, nem is hiányozna. Mint ahogy annak a rengeteg tehetséges embernek a hiányát sem érzékeljük, aki meghalt például gyeremekágyi lázban, akit elütött, majd magára hagyott egy cserbenhagyó gázoló, aki belefulladt játék közben a kerti medencébe, akit halálra szekáltak az osztálytársai, csak mert valamiben más volt, aki öngyilkos lett, mert az édesapja éveken keresztül megerőszakolta és lehetne még folytatni. Emellett ott vannak mindazok, akiknek meglenne rá a lehetőségük, mégsem használják az agyukat. Helyette mondvacsinált indokkal kocsmázni járnak, vagy éppen valamilyen szektába, ahol külön kikötés, hogy tilos önállóan gondolkodni.

Az agy egy fantasztikus szerv. Nem dísznek van. Használd bátran! Hozd ki belőle a legtöbbet, a legjobbat! Használd jóra! Ha úgy gondolod, Beethovennek érdemes volt megszületnie, hidd el, hogy Te sem élsz hiába! A lehetőség ott van a Te fejedben is! Tedd a világot egy szebb és jobb hellyé! Ha csak kicsivel is. Hiszen sokan vagyunk és sok kicsi sokra megy!

brain2.jpg

Vagy lehetsz agyatlan zombi is. Rajtad áll.

A bejegyzés trackback címe:

https://teema.blog.hu/api/trackback/id/tr7614444344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása