2018 - Emlékünnep, avagy az utolsó vacsora nézés
2018. március 22. írta: teema

2018 - Emlékünnep, avagy az utolsó vacsora nézés

1b6474012c9cdaa887f40f76da9de890.jpg

Ahogyan nézel, mikor észreveszed, hogy valaki iszik a borból az emlékünnepen

És valóban!

Jehova tanúi szervezete a látszat kedvéért, hogy ők mások, mint mások, a húsvétnak is más elnevezést adott: Jézus halálának emlékünnepe. És hogy még inkább úgy tűnjön, ők mások, mint mások, a szertartás is máshogyan zajlik. Hivatalosan nincs ajándékozás, csoki nyuszi, csoki tojás, Krisztus testének evése, Krisztus vérének ivása, stb. Helyette van: utolsó vacsora nézés.
Persze csak azoknak, akik nincsenek kiválasztva, mert a kiválasztottak ehetnek, ihatnak. De ezt nagyon kevesen merik bevállalni, erre utal a fenti kép.

Persze aki akarja, megvizsgálhatja a Bibliát: "És mikor eljött az idő, asztalhoz üle, és a tizenkét apostol ő vele egyetembe. [...] És a pohárt vévén, minekutána hálákat adott, monda: Vegyétek ezt, és osszátok el magatok között: [...] És minekutána a kenyeret vette, hálákat adván megszegé, és adá nékik, mondván: Ez az én testem, mely ti érettetek adatik: ezt cselekedjétek az én emlékezetemre. Hasonlóképpen a pohárt is, minekutána vacsorált, ezt mondván: E pohár amaz új szövetség az én véremben, mely ti érettetek kiontatik."
Aztán persze lehet a kákán csomót keresni, szavakon lovagolni, okoskodni, magyarázkodni, hogy hiszen Jézus csak megszegte a kenyeret és azt mondta, ezt cselekedjétek, ergo kenyeret kell szeletelni az emlékezetére, meg hogy úgy van fordítva, hogy vacsorált, a tanítványairól szó sincs és hogy aztán a poharat is csak jól megnézegették... De ki látott már olyan vacsorát, ahova meghívnak, hogy nézd, ahogy a másik eszik-iszik? Kalandfilmekben meglehet, hogy vannak efféle jelenetek, de a valóságban ez elég ízléstelen dolog.
Vajon Jézus úgy gondolkodott, hogy a jó ízlésnek is van határa és ő mégis csak a nagyfőnök fia és azt, hogy "hanem aki legnagyobb köztetek, olyan legyen, mint aki legkisebb; és aki fő, mint aki szolgál. Mert melyik nagyobb, az-é, aki asztalnál ül, vagy aki szolgál? nemde aki asztalnál ül? De én ti köztetek olyan vagyok, mint aki szolgál." csupán humorizálásból vagy képmutatásból mondta.

Természetesen lehet azt is mondani, hogy ezek csupán jelképek és itt nem a habzsi-dőzsi a lényeg. Nézzük bárhogy, "emlékünnep szezon" van, a tanúk serényen hívogatnak boldog boldogtalant rá, olyanokat is, akik már évek óta nem járnak gyülekezetbe, legalább ilyenkor legyenek már jelen! Ez csupán annyiból érdekes, hogy ők meg más vallásokat szólnak meg, hogy azok milyen képmutatóak, amiért sok hívük csak nagyobb ünnepekkor mennek el a gyülekezeti helyre.
Szintén említésre méltó, hogy Jehova tanúi szervezete "komoly" statisztikát vezet arról, hogy mennyien vannak, hány órát prédikálnak, stb., így az is nagyon fontos, hogy hányan jelennek meg az emlékünnepen, legyen a parasztvakításon mivel dicsekedni. Mindeközben a Bibliában ilyenek vannak: "Ha pedig valakinek tetszik versengeni, nekünk olyan szokásunk nincsen, sem az Isten gyülekezeteinek."
Szóval aki nem járt még ilyen eseményen, annak meglepő és/vagy mulatságos, vagy éppen elszomorító lehet a dolog. Attól függően persze, hogy van-e valamilyen bibliai ismerete vagy azt sem tudja, Krisztust eszik-e vagy isszák...

Én azért mégis csak azt mondom, az okos ember más kárán tanul, ezért itt van némi
ajánló:
Jehova tanúi emlékünnepe keresztyén szemmel - nagyon jó írás! Ajánlom, még aktív tanúknak is! Ahogy olvastam, felidéződött bennem az a néhány emlékünnep, amire kötelezően választhatóan el kellett mennem, még sok-sok évvel ezelőtt. Tényleg úgy volt nálunk is: jól megmondták, hogy még véletlenül se együnk vagy igyunk semmiből. Az előadások is mérhetetlenül unalmasak és semmitmondóak voltak. Igazából olyan volt, mint bármilyen más összejövetel: alig vártuk a végét. Csak itt még ráadásnak húztuk az időt azzal, hogy mindenki szépen végigadogatta a pászkákat és a bort. Most belegondolva, ott és akkor egy percre meg nem fordult a fejemben, hogy ez most valami magasztos, nagy dologról szól. Tényleg "nem volt jelen Krisztus". És nem azért, mert jól megettük és megittuk. Egy szó, mint száz, aki képben akar lenni egy ilyen összejövetellel, az mindenképp olvassa el ezt a beszámolót! Hozzászólásokkal együtt! ;)
Az "emlékünnep" és az "étkezések" 
Aki még inkább érdeklődik a téma iránt: Az emlékünneppel kapcsolatos bejegyzések 
És ha már megemlékezés: Mi az Őrtorony Áldozatainak Emléknapja? 

A bejegyzés trackback címe:

https://teema.blog.hu/api/trackback/id/tr4113754438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása